אז מה זה שימוש חוזר? מה ההבדל בין שימוש חוזר למיחזור? איך עושים את זה? ומה עדיף?
שימוש חוזר הוא שימוש מחודש בפריטים מבלי שעברו תהליך תעשייתי נוסף לשם כך.
ומהסיבה הזאת, להבדיל ממיחזור, שימוש חוזר חסכוני באנרגיה, בזמן, כסף ומשאבים.
שימוש חוזר אפשרי לביצוע בכל בית, זאת גם יכולה להיות חוויה כייפית ומפתחת יצירתיות.
מוצר שעובר שימוש חוזר יכול לשמש שוב לאותה המטרה – נניח בגד שמעבירים מאח גדול לקטן, או לקבל שימוש דומה ואפילו שונה – פחית שימורים שהופכת לעציץ.
איפה רואים את השימוש החוזר בתעשייה?
אפשר לראות את השימוש החוזר בתעשיית השתייה והמזון. אריזות של מזון ושתייה יתנות לשימוש חוזר במקומות מסויימים, והדוגמא הבולטת לכך היא בקבוקי הבירה והיין אשר רבים מחזירים לסופר לקבלת פיקדון. אריזות פלסטיק של מוצרי מזון מסויימים ניתנות לשימוש חוזר גם כן.
כיום, כתוצאה ממשבר האקלים, מקודם פרויקט חדש במסגרת התוכנית הלאומית לכלכלה מעגלית. זו היא תכנית ממשלתית חדשה שתסייע לחברות ישראליות לחשוף בפני שווקים בינלאומיים פתרונות ישראלים בתחום המחזור והשימוש החוזר בפסולת תעשייתית לצרכים תעשייתיים אחרים.
איך אנחנו כפרט יכולים לעשות שימוש חוזר?
שימוש חוזר מתחיל כבר במעמד הקניה, במידה והחלטנו לקנות מוצר חדש עדיף שנקנה מוצר שעשוי מחומרי גלם עמידים ואיכותיים. בצורה הזאת המוצר ישרוד זמן רב וגם אם לא יהיה שימושי עבורנו נוכל למכור או להחליף אותו.
קניה ביד שניה או החלפה בשווקי קח ותן היא כמובן עדיפה, כבר במעמד הרכישה או המכירה אנחנו בעצם עושים שימוש חוזר. בנוסף לייתרון האקולוגי נכנס פה גם הייתרון הכלכלי.
השאלה והשכרה היא גם אופציה, במידה ואתם יודעים מראש שתשתמשו במוצר מסויים רק לזמן קצר. מוצרים רבים ניתן למצוא אצל חברים או להשכיר בתשלום מעסקים שונים.
שימוש עד תום, זכרו להשתמש במה שכבר יש לכם עד תום, אם מדובר במוצרי אריזה גם אלו החד פעמיים ניתן להשתמש בהם עדיין שוב ושוב עד שהם מתבלים לגמרי. אם מדובר בבגדים או רהיטים במצב טוב שפשוט נמאס לנו מהם מומלץ להעביר לחברים, למכור או למסור. הרי רוב החפצים שלנו עשויים מחומרים לא מתכלים לכן פשוט ישבו במזבלות ומטמנות שנים רבות.
שינוי ייעודי של המוצר, זה כמובן השימוש החוזר שהכי כיף לעשות. השינויים הפשוטים והמוכרים יותר הם הפיכה של בקבוק לאגרטל או פחית שימורים לעציץ.
אבל האמת היא שזה עולם מאוד רחב.
הינה עוד כמה דוגמאות-
ג׳ינס ישן אפשר להפוך לתיק שקית, קלמר או אפילו לתלות על הקיר בצורה מגניבה.
פחיות שימורים יכולות להיות גם מעמד לטושים או נר.
חולצות כותנה ישנות הופכות בקלות לסמרטוטים.
קפסולות קפה הופכות למשחק קוביות עבור ילדים אחרי שטיפה קלה.
רהיטים ישנים שמצאנו ברחוב הופכים לפריטי וינטג׳ בבית אחרי קצת השקעה ויצירתיות.